buah bambangan sabah
Jeruk Bambangan atau dipanggil Bosou Bambangan dalam bahasa Kadazan Dusun. Haruman buah bambangan yang sudah masak ini cukup kuat sekali.
Buah Bambangan Segalanya Tentang Tumbuhan
Belah biji bambangan dan keluarkan isinya.
. Selepas itu biji buah bambangan dibelah dua untuk mendapatkan isinya yang akan diparut ke atas potongan isi buah bambangan tadi. Buah Bambangan ini mirip seperti mangga tapi ianya lebih besar dan mempunyai tekstur yang lebih kasar. Sunggupuh kulitnya belum dikopek haruman buah yang sudah masak boleh dihidu tatkala masih berada jauh darinya.
Buah bambangan juga dipanggil buah mawang. Makanan hasilan dari buah Bambangan yang telah masak dan dihiris nipis kemudian dicampurkan dengan parutan biji buah Bambangan berwarna putih. Hinava atau Hinava Ginapan merupakan makanan tradisional bagi suku kaum Kadazan-Dusun di Sabah.
Khasiat Buah Bambangan Buah Bambangan ini memiliki maanfaat yang tidak pernah kita ketahui. Basuh buah bambangan hingga bersih dan kemudian lap hingga kering. Buang selaputnya dan parut isinya yang putih.
Bagi suku kaum Bajau dari pantai timur Sabah Hinava dikenali sebagai Kinilau. Buah bambangan atau nama saintifiknya Mangifera Pajang adalah antara buah eksotik yang mendapat permintaan tinggi setiap kali tibanya musim buah di sini. Jeruk ni banyak dijual di tamu2 sekitar Sabah dengan harga RM5 dalam bekas seperti di atas atau RM3 dalam bungkusan plastik.
Makanan ini disediakan sama seperti mana Sushi dari Jepun disediakan. Ianya merupakan hidangan yang mana bahan utamanya ialah isi ikan segar yang tidak dimasak tetapi dibersihkan dengan cuka. Isi buah bambangan dibuka dan dipotong nipis dan kecil kerana ia mempunyai kandungan serat yang banyak dan kasar.
Kupas buah bambangan dan hiris isinya mengikut citarasa. Simpan di dalam botol kedap udara. Buah bambangan mawang hanya terdapat di Sabah dan Sarawak.
Belah biji bambangan dan ambil isinya. Salah satu kemahiran yang saya tidak pandai dan selalu gagalso bapa dan mama hantar video ke whatsapp keluarga untuk kami belajartips lain ialah pisau ju. Yang warna putih2 tu sebenarnya biji buah bambangan yang diparut dicampurkan bersama-sama dengan isi buah bambangan tuKalau mo buat sendiri pun boleh sebab simple jak cara penyediaan dia.
Buah bambangan dibuang kulit. 5 biji buah bambangan masak 2 biji bambangan 50 gm cili merah 20 gm cili padi Cara. Penemuan khasiat kesihatan buah bambangan membuka peluang kepada usahawan tempatan di Sabah untuk menghasilkan produk nilai tambah berkualiti tinggi buah eksotik itu.
Jeruk Bambangan ini sedap dimakan bersama dengan nasi putih. Makanan tradisi yang sangat digemari di sabah. Melalui kajian awal itu Profesor Madya Dr.
About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Fadzelly telah mengekstrak biji buah bambangan dan kemudian didedahkan kepada sel-sel kanser. PLEASE SUBCRIDE SEBELUM HABIS TONTON VIDEO.
Buah ini mempunyai kulit yang tebal dan isinya pula berwarna kuning keemasan. Gaulkan semua bahan-bahan dan kacau hingga sebati. Cara membuat jeruk buah bambanganini merupakan makanan tradisional yang sangat popular di SabahSelamat mencuba.
Timbalan Ketua Menteri Datuk Raymond Tan Shu Kiah berkata pengeluaran jus buah bambangan adalah antara produk baharu mula dikembangkan yang kini diusahakan. Bambangan atau nama saintifiknya mangifera pajang adalah dalam keluarga mangga tumbuh liar di hutan di Kepulauan Borneo terutama di Sabah. Sejak itu beliau terpanggil untuk meneliti kandungan buah tersebut.
Menurut Shamsul kesemua buah bambangan itu dibawa dari Sipitang Sabah kerana agak sukar untuk mendapatkan buah tersebut di Labuan pada ketika ini. Sepanjang berada di Sabah beliau tertarik dengan keunikan buah bambangan. Selepas beberapa jam berlalu hasilnya benar-benar menakjubkan.
Cili merah dibelah dua. Potong memanjang berukuran setengah inci. Buah bambangan atau dipanggil juga buah mambangan adalah sejenis mangga atau mempelam liar banyak tumbuh di hutan Sabah.
Gaulkan campuran tadi sambil memasukkan sedikit garam sebelum memasukkannya ke. Buah Bambangan Bagi yang belum tahu buah Bambangan atau nama saintifiknya Mangifera Pajang ini banyak didapati di sabah dan Sarawak.
Musim Buah Bambangan Pengedar Shaklee Mempaga Bentong
Resipi Jeruk Bambangan Simple Oleh Lucy S Cooking Cookpad
Borneo Exotic Delicacy Wild Mango Buah Bambangan Mawang Bombastic Borneo
Keunikan Bambangan Dari Sabah Sampai Terkenyit Kenyit Mata Bila Menjamahnya Utusantv
4 Jenis Buah Buahan Unik Yang Hanya Terdapat Di Sabah Sarawak Borneodihati Org Laman Socialtainment Borneo
Siri 25 Buah Bambangan Mangifera Pajang Merawat Kanser Payudara
File Nonsom Bambangan Jpg Wikimedia Commons
Buah Bambangan Sabah 1 Biji Shopee Malaysia
5 Khasiat Buah Bambangan Yang Berpotensi Membunuh Sel Kanser
Keunikan Bambangan Dari Sabah Sampai Terkenyit Kenyit Mata Bila Menjamahnya Utusantv
Bambangan Mampu Bunuh Sel Kanser Payudara Bhplus Berita Harian
Buah Buahan Borneo Bambangan Myrokan
Yakin Khasiat Buah Bambangan Rawat Kanser
5 Khasiat Buah Bambangan Yang Berpotensi Membunuh Sel Kanser
Sabah S Answer To The Durian Bambangan
Sabah Info Musimnya Buah Bambangan Ni Gia Bah Facebook
5 Khasiat Buah Bambangan Yang Berpotensi Membunuh Sel Kanser
Comments
Post a Comment